Globalisering ved en skillevej?

For to år siden advarede chefen for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, deltagerne på World Economic Forum i Davos mod større økonomiske forskelle. Økonomisk ulighed vil, ifølge hende, blive en udfordring hvis vi ønsker fortsat globalisering og videre økonomisk udvikling. Christine Lagardes advarsel er i dag blevet en realitet, ifølge min IMD kollega Stéphane Girod.

Ingen tvivl om at globalisering skaber vækst – overordnet set. Problemet er at ikke alle kommer til at vinde ved globalisering. Faktisk er det sådan, at hvor nogen vil komme til at stå langt bedre, så vil andre føle de er blevet »efterladt på stationen«. Oxfam kom den uge med tal som viser, hvordan verdens otte rigeste personer sidder på større økonomiske værdier end de 3,6 milliarder fattigste samlet set gør. Vi ved også at ledere i store amerikanske virksomheder har en løn som er 300 gange højere end gennemsnittet for deres ansatte. Derudover ser vi et »race to the bottom« med hensyn til virksomhedsskat. Ifølge økonomen Joe Stiglitz føres hele 70 procent af profitten tilbage til ejerne i virksomheder i Storbritannien i dag, mens det samme tal var 10 procent i 1970.

Den vestlige verden reagerer på for store uligheder. Vi oplever et tilbageslag mod globaliseringen her i Europa, hvor både øget arbejdsløshed og immigration er i gang med at skabe en ny form for protektionisme. Måske har vi været for naive?

Økonomiske forskelle er en realitet som allerede har påvirket valget i USA og Brexit i Storbritannien. Dette er nok desværre «just the beginning». Vi kommer til at mærke dette i Frankrig, Holland og resten af Europa.

Det er egentligt trist, at mens den nordiske model synes at være et forbillede i store dele af verden i dag, så bevæger vi os i modsat retning. Den nordiske model søger at skabe inkluderende vækst og dermed skabe tillid. Dette er nok, tror jeg, den mest langsigtede form for kapitalisme. En langsigtet robust løsning kræver mere balance i hvem der vinder ved globaliseringen, blandt andet mere retfærdighed i forhold til løn og virksomhedsskat.

One response to “Globalisering ved en skillevej?

  1. Jeg vil anbefale Zinaida Lindéns novellesamling “Valenciana”, som handler om globaliseringens forskellige menneskelige aspekter, såvel de negative som de positive. En absolut læseværdig bog i disse folkevandringstider, og skønlitteratur har den fordel, at den viser de mere eksistentielle aspekter af en tendens som eksempelvis globaliseringen. Bogen fås gennem saxo.dk eller gucca.dk og koster 199,95 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *